THE BLOG

Rețeta Afacerii de Succes

business May 11, 2020
 

Toți bucătarii profesioniști acceptă unanim faptul că cel mai complicat domeniu culinar este cel al patiseriei. Poate te întrebi de ce, având în vedere că acesta impune mereu respectarea unei rețete.

Prin urmare, lucrurile ar trebui să fie simple, nu-i așa?

Însă, pe lângă clasica rețetă, atenția la detalii, determinarea, precizia și armonia mișcărilor sunt cele care care fac diferența între o frișcă pufoasă și una tăiată.

Am analizat conceptul propriei noastre afaceri și am decis să îl simplificăm pentru a-ți putea explica mai bine care sunt “ingredientele” unei afaceri de succes.

Astfel, astăzi gătim împreună pâinea business-ului!

Începem cu ingredientul de bază, făina.

Făina reprezintă baza afacerii tale, cunoștințele, conexiunile, calitățile pe care le ai. Aici își găsesc locurile toate cărțile pe care le-ai citit, experiențele pe care le-ai avut, conversațiile care te-au marcat.

O făină de calitate superioară te va ajuta să obții un preparat final gustos și sănătos. Din acest motiv te încurajez să acumulezi cât mai multe experiențe.

Înainte ca făina să ajungă pe rafturile superkmarket-urilor, aceasta a trecut printr-un process la care au participat multe alte persoane, plecând de la aratul câmpului, la plantarea grâului și așa mai departe.

Fii recunoscător oamenilor care te-au ajutat să poți folosi astăzi făina și fii recunoscător celor celor care ți-au fost alături și te-au ajutat să devii suma de cunoștințe pe care o reprezinți astăzi.

Pe scurt, făina sunt bazele tale.

Agentul secret – drojdia

Eu văd drojdia ca pe un catalizator, un veritabil agent de creștere care îți va accelera și îmbunătăți evoluția.

Drojdia ta poate fi reprezentată de un mentor, un profesor, o persoană pe care o admiri, o carte care te-a inspirat să ieși din zona ta de confort.

Un plus de savoare – sarea

Dacă ai citit povestea “Sarea-n bucate” în copilărie, cunoști deja importanța acestui ingredient. Sarea nu este indispensabilă, însă reprezintă un detaliu subtil care te ajută să obții un plus de gust. De aceea o adăugăm în toate preparatele, chiar și în dulciuri.

Sarea trebuie să fie reprezentată de echipa ta, oamenii care te ajută să îți atingi potențialul maxim și dau savoare compoziției sau angajații.

Nu este nevoie ca aceștia să fie mulți sau aflați la vedere, important este ca aportul lor la business-ul tău să îți ofere mereu plus valoare.

Fluxul lucrurilor inevitabile – Apa

Următorul ingredient esențial în rețeta afacerii tale de succes este reprezentat de obstacolele inevitabile de care te vei lovi, de oportunitățile care îți vor ieși în cale, inevitabilele eșecuri și mult-așteptatele momente de reușită.

Singura certitudine în legătură cu acestea este faptul că, la fel că apa izvoarelor de munte care nu încetează să curgă, nici fluxul acestora nu se va opri niciodată.

După ce ai strâns toate ingredientele, este momentul să le frămânți! Amestecul ingredientelor sau munca propriuzisă.

Acest process poate fi unul deseori anevoios și obositor, motiv pentru care mulți mici antreprenori abandonează rețeta în această perioadă.

La finalul procesului de frământare intervine etapa răbdării, cea în care trebuie să acorzi încredere rețetei și aluatului business-ului tău să crească și să se dezvolte.

Dacă la finalul timpului de așteptare business-ul tău a crescut frumos, armonios este momentul să bagi afacerea la cuptor și să te pregătești să te bucuri de rezultatul final.

Amprenta personală – semințele.

Fiecare afacere este unică, iar fiecare antreprenor își aplică tușa sa personală în business-ul pe care îl deține. Nu te sfii să adaugi aluatului tău câteva ingredient cheie, speciale care să te diferențieze de concurenții tăi!

Le adăugăm chiar înainte de introducerea pâinii la cuptor. La final, ne bucurăm întotdeauna să vedem cum acest detaliu îi bucură pe toți cei care gustă din pâinea noastră, la fel cum și tu te vei bucura atunci când clienții se vor întoarce la tine pentru ceea ce te face special.

Baza legală și contractuală - foaia de copt

Nu băga niciodată pâinea la cuptor fără foaie de copt și nu te arunca niciodată într-o afacere fără un contract.

Acesta delimitează clar drepturile și obligațiile părților, îți oferă o soluție pentru eventualele probleme ce pot apărea pe parcurs și constituie o veritabilă bază a tuturor relațiilor cu potențialii tăi clienți, parteneri și colaboratori.

După timpul petrecut în cuptor, pâinea noastră se rumenește și se coace uniform, fiind numai bună de savurat cu cei dragi. Este foarte posibil ca pâinea ta să nu iasă bine din prima.

Nu e nici o problemă, a mea s-a ars prima dată, apoi am scos-o prea devreme, o dată am uitat semințele iar altă dată am uitat-o la crescut vreo 2 zile.

A cincea ora însă a fost numai bună de pus pe raftul brutăriei. Statisticile spun că unul din 5 business-uri reușesc. Nouă nu ne place să ne agățăm de statistici, însă credem cu tărie că, dacă am avut curajul și perseverența de a încerca și de a greși de 4 ori, a cincea oară nu poate fi decât un succes.

SUBSCRIBE FOR WEEKLY LIFE LESSONS

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.